6.4 C
Brno
Pátek, 29 března, 2024
DomůNovinkyNASA zveřejnila zvuky „prachového ďábla“ na Marsu

NASA zveřejnila zvuky „prachového ďábla“ na Marsu

Vydáno

- Reklama -PR články

„Prachový ďábel“ je označení pro silný krátkotrvající vír plný prachu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) poprvé zveřejnil zvuk „prachového ďábla“ na Marsu. TASR informuje podle zprávy agentury AFP.

„Dosáhli jsme jackpotu“, když mikrofon SuperCam roveru Perseverance (přezdívka Percy) na Marsu zachytil tyto zvuky, řekla pro agenturu AFP hlavní autorka zvukové studie Naomi Murdochová.

„Prachový ďábel“ je označení pro silný krátkotrvající vír plný prachu, který vzniká jako důsledek velkého rozdílu mezi teplotami povrchu a atmosféry Marsu. Často se vyskytuje iv kráteru Jezero, kde pracuje Percy od 18. února 2021, ale dosud se jeho zvuk nepodařilo .

Percy 27. září 2021 náhodou zasáhl „prachový ďábel“ vysoký 118 metrů a široký 25 metrů. Mikrofon zachytil tlumené a bzučivé zvuky vířícího prachu.

„Slyšíme zvuky prachového ďábla v okamžiku, kdy přichází, a pak nic, protože jsme v oku víru,“ řekla Murdochová, výzkumnice francouzského institutu ISAE-SUPAERO, kde navrhli mikrofon SuperCam. Potom se zvuk obnoví, „když mikrofon zachytí druhou stěnu“ prachového ďábla, dodala.

Nárazy prachových částic umožňují badatelům spočítat jejich množství a studovat strukturu viru. To může pomoci při designování solárních panelů pro tuto planetu. Někde „víchřice nasávají prach a čistí solární panely našich zařízení“, jinde se pohybují, aniž by obsahovaly příliš mnoho prachu, a „pouze hýbou atmosférou“. Zatím \“nevíme, proč\“, řekla Murdochová.

Doplatil na to výzkumný modul InSight, jehož solární panely pokryl prach a musel proto na minimum omezit svoji činnost. Pokud by je očistil „přirozený vysavač“, mohl by svůj výzkum obnovit. Murdochová označila za „nerealistické“ představy laiků o obrovských prachových bouřích, zobrazené například ve sci-fi filmu „Marťan“ z roku 2015 v hlavní roli s Mattem Damonem.

„Možná si myslíte, že dnešní studium marťanského klimatu nesouvisí s hledáním stop života před miliardy let,“ řekl Sylvestre Maurice, planetární vědec a spoluautor studie publikované v časopise Nature Communications.

„Ale to všechno je součástí celku, protože historie Marsu je jednou z extrémních klimatických změn od vlhké, horké planety až po zcela vyprahlou a studenou.“

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem...

Víte, jaké mají žaludeční vředy příznaky?

Byť se o nich příliš nemluví, žaludeční vředy trápí mnoho osob z populace. Je...

Jak sledovat aktuální kurzy kryptoměn, abyste byli „v obraze“?

Jestliže se rozhodneme pro opakované investování do kryptoměn, je důležité, abychom věděli, jak se...

Kurz Akcie online naučí vše potřebné o akciích i vás

Stále více investorů se zajímá o obchodování s akciemi. Jde o velmi populární způsob...

Další články autora

Vlastní balíkoboxy si buduje i lékárna Pilulka. Zaměřuje se na frekventovaná místa

V příštím roce chce firma s expanzí pokračovat. Nejen velké doručovatelské společnosti, ale také internetová...

Nemocnice se učí bránit před hekery, mají silného spojence

Až půl miliardy eur by na výkupném mohly ztratit nemocnice, ambulance či zdravotní pojišťovny...

Uber rozšiřuje komerční portfolio o autonomní taxíky, zatím v jediném městě

Na zkoušku budou upraveny elektromobily Hyundai jezdit v americkém Las Vegas, později se má...