15.2 C
Brno
Čtvrtek, 28 března, 2024
DomůBydleníInspirace: Jak na zelenou v interiéru

Inspirace: Jak na zelenou v interiéru

Vydáno

- Reklama -PR články

I když tvář prostředí, ve kterém žijeme, neměníme zdaleka tak často jako obsah šatníku, neznamená to, že do bydlení občas nepotřebujeme vnést nový vítr. Platí zde nejen, že změna je život, ale také neotřesitelný fakt, že harmonie bydlení, tedy prostoru, ve kterém odpočíváme a trávíme nezanedbatelnou část dne, má zásadní vliv na vnitřní pohodu a vyrovnaný životní styl. Nejnovější tipy pro inspiraci tyto poslední dva jmenované stavy podporují v plné míře. A navíc, jejich estetický záměr je natolik široký, že svůj vysněný pokoj si v nich najde zajisté většina z nás.

Všechny mají však jediného společného jmenovatele. Je jí základní barva, která má hlavní slovo při celém ladění interiéru. Je jí zelená, resp. smaragdová, kterou společnost Pantone prohlásila za oficiální barvu roku 2013. Za poslední měsíce ovlivnila snad všechna zásadní odvětví – od filmového průmyslu přes svět umění až po módu. A něco na ní bude, protože i když se nedostala mezi nejžhavější trendy uplynulé sezóny, módní návrháři jí na molech věnovali dostatek prostoru a poslední série týdnů módy ukázala, že karty zamíchá i v podzimně-zimních kolekcích. Zákonitě tedy nemohla obejít ani oblast, jakou je architektura a zejména design. Ten druh designu, který se nejvíc dotýká našich každodenních životů – design interiérů.

Zelený interiér stěny architecturaldigest
Dobře, je pravdou, že zelená barva měla v rámci interiérového designu význačné postavení již mnohem dříve. Prestižní časopis Architectural Digest ale nedávno shromáždil sérii fotografií výjimečných interiérových konstelací, jejichž majitelé jsou většinou naslovovzatí odborníci z fachu – designéři, dekoratéři, architekti, ale nechybí ani fotografie apartmánu známého módního fotografa Stevena Meisela či herečky Helen Mirren. Zároveň přikládáme několik rad, které při realizaci inspirace zajisté zužitkujete.

Zelený interiér stěny architecturaldigest
Zelená barva je obecně symbolem rovnováhy, harmonie a klidu, ale také omlazení a přírody. Možná proto je spousta takto barevně laděných interiérů v anglickém country stylu. Ten u nás není moc populární, ale zato má řadu společných prvků s místním rurálním stylem bydlení, který je známý i v našich končinách. A (i) kvůli přesycenosti trhu takzvaným moderním designem se k němu vrací stále více lidí. V tomto případě se naše hvězdná zelená objevuje především na stěnách, do nábytku zasahuje už méně. Svou roli na atmosféře hraje také masivní nábytek či doplňky, ze kterých dýchají dějiny.

Zelený interiér stěny architecturaldigest
Takto koncipovaná místnost může vyvolávat dojem života v minulém století (netvrdím, že je to vždy na škodu), ale potýká se obvykle se základním problémem: nedostatkem světla. Právě proto je spousta oken největším kamarádem zeleného odstínu uvnitř. Interiér totiž opticky osvěžuje, a jelikož hlavním esem, které má zelená v rukávu, je hra s optikou a psychikou člověka, nemůže si přát lepšího kamaráda.

Do třetice je zde snaha o dokonalou harmonii. Sjednocení protipólů – modernosti a tradici. To vše s touto barvou jde, potřebuje však prostředníka. Jeho roli v tomto případě plní bytové doplňky a různé dekorační předměty. Knihy, vzory potahů či dokonce závěsy a retro umění dokáže při správné míře citu navodit tu pravou atmosféru domova a přírody. Stačí někde něco přidat, jinde naopak ubrat. A kdo řekl, že rám obrazu nemůže být také zelený?

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem...

Víte, jaké mají žaludeční vředy příznaky?

Byť se o nich příliš nemluví, žaludeční vředy trápí mnoho osob z populace. Je...

Jak sledovat aktuální kurzy kryptoměn, abyste byli „v obraze“?

Jestliže se rozhodneme pro opakované investování do kryptoměn, je důležité, abychom věděli, jak se...

Kurz Akcie online naučí vše potřebné o akciích i vás

Stále více investorů se zajímá o obchodování s akciemi. Jde o velmi populární způsob...

Další články autora

Vlastní balíkoboxy si buduje i lékárna Pilulka. Zaměřuje se na frekventovaná místa

V příštím roce chce firma s expanzí pokračovat. Nejen velké doručovatelské společnosti, ale také internetová...

Nemocnice se učí bránit před hekery, mají silného spojence

Až půl miliardy eur by na výkupném mohly ztratit nemocnice, ambulance či zdravotní pojišťovny...

NASA zveřejnila zvuky „prachového ďábla“ na Marsu

„Prachový ďábel“ je označení pro silný krátkotrvající vír plný prachu. Americký Národní úřad pro letectví...